Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Miscellaneous – mondaná a bölcs angol … tanulságok

Az előző cikkeimben a Nápolyi látnivalókat gyűjtöttem egy csokorba, azaz, hogy mit nézz meg, ha Nápolyba tévedsz. Most néhány praktikus információval igyekszem szolgálni.

De előtte kapcsold be a hangszóród és indítsd el ezt a videót:

Térkép, tájékozódás, program

Nos mi itt buktunk el.
A tervezett látványosságokat nem tudtuk megnézni.
Piszkosul bonyolult volt (nekünk) eljutni A-ból B-be.
Az applikáció hol erre, hol arra irányított minket.
Egyszerűbb, ha a jó öreg hagyományos módszerhez folyamodsz és viszel térképet magaddal.

1. NAP 

A repülő 10 perccel előbb szállt le, mint a menetrend.
A reptéren az itthoniak tanácsára megvettük a buszjegyeket. “A jegyet az érkezési csarnokban a Sunstore újságos üzletben meg lehet venni, többet is és az jó visszafelé!

A jegyet az érkezési csarnokban a Sunstore újságos üzletben meg lehet venni, többet is és az jó visszafelé!
A jegyet az érkezési csarnokban a Sunstore újságos üzletben meg lehet venni, többet is és az jó visszafelé!

A reptérről az ALIBUS-t könnyen megtaláltuk.

A Reptéren az Alibushoz vezető útvonal. Ne ijedj meg, picit kell gyalogolni.
A Reptéren az Alibushoz vezető útvonal. Ne ijedj meg, picit kell gyalogolni.

Egy útvonala van, reptérről menet először a Garibaldin fog megállni….egy kicsivel előtte az út mellet,nem a téren. Vissza a pályaudvar előtt van a megálló! Itt lehet jegyet venni, ez az üzlet bejárara, itt lehet tömegközlekedési jegyet is vásárolni! Vissza a reptérre innen indul!” Persze volt olyan komment is, amiben nem értették, miért faggatózom “menjél taxival 20euroért a kikötőbe is levisz, minek ennyit agyalni?????” A két kép aranyat ért a tájékozódásban.

Az Alibus megállója a Garibaldi téren a reptér irányába
Az Alibus megállója a Garibaldi téren a reptér irányába

A szálláshoz richtig a hosszabbik úton mentünk, szemerkélő esőben, pocsolyákon keresztül. Utóbb kiderült, ha az ellenkező irányba indulunk el, 1 perc lett volna.

Garibaldi tér - Nápoly, Olaszország
Garibaldi tér – Nápoly, Olaszország

A szállodát – Piazza Giuseppe Garibaldi 101, scala B, 3 piano., Central Station, Nápoly, 80142 – nehezen találtuk meg, ez egy B&B – azaz “bed and breakfast” szállás volt, egy nagy bérház III. emeletén egy lakásban kialakítva, de nagyon készségesek voltak a helyiek. Telefonáltak, kapucsengőztek nekünk.
Bár a booking.com-on foglaltuk, de ez inkább az AIRBNB műfajába tartozott. A szobában a sarokban volt kialakítva tolóajtóval, gipszkartonnal a fürdőszoba. Korrekt volt és tiszta. Az ára két éjszakára, reggelivel 88 euró volt plusz 8 euró idegenforgalmi díj. Előbbit a booking.com levonta a regisztrált kártyáról, utóbbit kp.-ban kellett fizetni. A reggeli elég semmi volt, választható kávéféle és croissant. A tejeskávét rendes presszókávéból csinálták, volt ereje.

A Capodimonte
képtárat nagyon nehezen találtuk meg, sokat kellett várni a buszra, a buszon ellentétes infókat kaptunk hol szálljunk le és merre menjünk, így az orrunk előtt zárták le a II. és III. emeletet, amit szerettünk volna megnézni. Elkövettük azt a hibát, hogy először – amíg még világos volt – a kertben gyönyörködtünk.
Az utána tervezett Castell Sant’Elmo-hoz már el se mentünk, tekintve, hogy gyorsan sötétedett és a pénztár is bezárt volna mire odaérünk (17h).
Útközben átmentünk a Dante téren, a Királyi Palota terén, a Piazza Plebisciton,
Vacsora: Elcsigázva megkerestük az egyik csoporttárs által ajánlott éttermet: Antica Pizzeria Port’Alba – tudtátok, hogy a pizza szülőhazája Nápoly? A világ első pizzeriája ez. A tészta széle jó vastag, füstös, a közepe leheletvékony. NEM ketchuppal készítik hanem valódi paradicsompürével. A sajtot és a bazsalikomot lespórolták róla, pedig extra sajtot kértünk, de így is finom volt. “Könnyű vacsora”. Fizetéshez kártyát elfogadnak.

2. NAP 

Figyeltük az időjárásjelentést. Másnap Caprira szerettünk volna átkompozni. 9h-kor ment egy “lassú” komp (másfél órás út), 9h30-kor a gyors, de egy másik kikötőből. A két jegy a lassú komre (odafele) 29,60 euróba került. Molo Beverello, where high speed ferries depart, and Calata Porta di Masso, where ferries and slow ferries depart.

A kinézett kompjáratok (van sokkal előbb is!) - vigyázat két különböző kikötőből indulnak a kompok!
A kinézett kompjáratok (van sokkal előbb is!) – vigyázt két különböző kikötőből indulnak a kompok!

Mint utóbb kiderült, aznap csak a lassú és közepes kompok merészkedtek vízre. A jegyvétel majdnem 15 perc volt, viszont lehetett kártyával fizetni. NEM kell előre jegyet venni turistaidényen kívül, mert rossz idő esetén nem mennek a kompok. A visszafele kinézett déli komp nem járt:

 így fél 4-kor tudtunk visszaindulni, de nem bántuk meg. Sokkal kényelmesebb volt, mint az odafele vezető komp. Ha jól emlékszem egy óra alatt tette meg ugyanazt a távolságot, itt 35,60 euró volt a két jegy. Kártyával lehetett fizetni Capriban is. A kompok menetrendje ITT található.

A hajóállomásról a Funicolare nem működik télen, így meg kellett elégednünk a kisbusszal, ami felvitt eszeveszett sebességgel, a frász jött rám. Egy jegy 5 euró. 2 főnek oda-vissza 20 euró volt. Mint utóbb kiderült, mehettünk volna feljebb is, oda egy másik járat vitt, sőtt még feljebb. De ahogy elnéztem az utakat, ez már nem nekem való.

A Caprin készített fotósorozat:

A kikötőbe visszafele gyorsabban visszaértünk, mert “közepes komppal” jöttünk. Sokkal kényelmesebb és elegánsabb volt, mint a reggeli.
Alkonyodott, elindultunk a parton a Castel dell’Ovo felé. Közben megcsodáltuk a Castell Nuovo iszonyatosan vastag falait. A “Tojásvárba” épphogy bejutottunk, már zárták, mi beslisszantunk. Belépés ingyenes, mosdó van. Szerencsére gyorsan megtaláltuk a liftet, úgyhogy senki és semmi nem akadályozott meg bennünket abban, hogy felmenjünk a tetejére. Már szólt a fütty, amikor felértünk a kilátóhoz. Utolsóként tereltek minket ki a várból és már zártak is.
Vacsora: Trattoria Speranzella – ezt is az egyik csoporttárs ajánlotta.  Forró levessel kezdtünk (lencse és csicseriborsó), majd jött a szardella tál és a tengeri herkentyűtál. A levesekben olajon pirított kenyér volt a betét, a lencse kicsit zsírosnak tűnt, inkább azt mondanám “sűrű” volt. A kiszolgálás tökéletes. Az 1 óra alatt kb 10x jöttek megkérdezni, minden rendben van-e. Kártyával lehetett fizetni.

3. NAP

Reggeli, csomagolás, e-mail a szállásadónak a menetrendről, majd indulás két úticélhoz Castell Sant’Elmo-hoz és a Santa Chiarahoz.
A siklóra érvényes a jegy, nem úgy mint Budapesten a Budavári siklóra. 2 állomása van, mi Montesanto-tól mentünk. Kellett gyalogolni az erődíményhez, de a látvány, ami fogadott, mindenért kárpótolt. Akkora szél fújt, hogy néhányszor nekivágott a falnak. A belépő fejenként 5 euró volt és “épp nem működött a kártyaolvasó”. A lift azonnal felrepített a kaszárnyába.
Elment az idő a nézelődéssel, így a Santa Chiarara már nem jutott idő.

Tervezőprogramok

Érdemes ezt a térképet letölteni, kinyomtatni, magaddal vinni.

A tervezésnél még itthon érdemes a https://www.visitacity.com honlapon elkészíteni a tervet. ahány napra utazunk, annyi napot nyitni. Először be kell állítani a repülőtéri érkezést, a hotelt, a repülőtéri elutazást. Minden napra megadhatod, hogy hány órakor szeretnéd kezdeni a napot. A látogatandó célok lehetnek látványosságok, éttermek vagy bármi cím. A program pozicionálja neked a megfelelő napra a programot. Módosíthatod. Ha valami épp abban az időben nincs nyitva, figyelmeztet.

visitacity.com - útvonaltervező online és offline - Nápoly, Olaszország
visitacity.com – útvonaltervező online és offline – Nápoly, Olaszország

 

Közlekedés

Nápolyban több közlekedési társaság van. 1,60 euróba ( Integrato ticket) kerül az amivel bármilyen tömegközledésre át tudsz szállni. Ami ennél olcsóbb (1.10 euro ) azzal csak egyféle tömegközlekedést lehet használni. Menetjegyet csak készpénzzel tudsz venni. Meglepően a metróállomásokon nem láttam jegykiadó automatákat, ezeket a dohányboltokban, kávéházakban árulták. A jegy az első felszállástól az utolsó felszállásig 90 percen át érvényes. Siklóra, metróra, buszra, vonatra. Az artecard 21 euro-ba kerül, 3 napig érvényes, két múzeumi belépő ingyenes.

Egy busz van, “ami a via toledon megy egészen a San Gennaro katakombákig

És visszainduláskor ráleltem egy villamosbuszra, de a tripadvisor commentek alapján jó hogy nem ültünk fel rá. A Herculaneum romokig 8 euró, Herculaneum + Vezúv 15 euró, Pompei és Vezúv egész napos túra 20 euró, csak Pompei 8 euró, csak Vezúv 8 Euro, Amalfi partok 18 euró. Ha érdekel, ITT van a honlapjuk.

Szuper facebook csapat! Köszönet!

101 hozzászólással segítettek az Olaszország imádók csoportban.

 • Programra érkezett javaslatok: Napoli sotterranea, történelmi negyed, híres metrómegállók, Cappella Sansevero, a leggyönyörűbb szobrok, amiket valaha láttam.
 • Hajókázásra érkezett javaslatok: ne Caprira menjünk hanem Ischiara, egy másik kommentelő: Procidára (“itt forgatták a Neruda postását is lent egy étteremben , tele képekkel és az étel is mennyei!“), ja és felfújható csónakot javasoltak, ha drágállom a kompot 🙂 Végülis Caprira mentünk, nem bántuk meg.

 

A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő és túra/szabadtéri

 • Belépőjegy kedvezmény: One-price ticket for Museo Nazionale di Capodimonte, Certosa e Museo di San Martino, Castel Sant’Elmo, Villa Pignatelli: full price € 10.00, duration 2 days, one entrance in each site.
 • Hop-on hop-off busz 23 euro egy napra. Két útvonal van. hát én már ültem ilyenen Rómában és Budapesten is, ismerősökkel. Fülhallgatón jön az info egyfolytában hogy mit látsz-, mondjuk Romában magyarul nincsen de 5-6 nyelvet választhatsz. Az első körben leszálltunk az adott látnivalóknál, séta aztán vissza a buszra és tovább. Mikor elfáradtunk fent madatunk a buszon egy teljes körre (kb 1 óra) és aztán folytattuk. Általában 2 napra érvényes szóval nem olyan rossz és ha nem ismered a helyet meg a nyelvet ennél egyszerübb nincsen. Kihagytuk. Már bánom.

Fotózás Nápolyban rossz időben

A csopiba feltett fotók 2,5 ezer olvasóhoz jutottak el, igen sokan kedvelték is:

Felejtsd el a profi fotókat, ha nem süt nap. Max. a nagyon közelieket és valamiért különlegeseket fogják elfogadni a nemzetközi fotó adatbankok.
Az első fotósorozat az indulásról-nápolyi kirándulásokról-visszaindulásról szólnak. Íme:

Szöveges leírást találtam néhány nagyon hasznosat:

 • Világnéző: Nápoly
 • https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g187785-d195506-Reviews-Museo_Nazionale_di_Capodimonte-Naples_Province_of_Naples_Campania.html
 • https://maszekutazos.blogspot.com/2013/08/a-napolyi-obol-korul-1-napoly-valamint.html
 • http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/7252
 • Nápoly megtekintése 20 perc alatt: https://www.visitnaples.eu/en/neapolitanity/walk-naples/how-to-see-naples-in-20-minutes-6-fundamental-stops

Zene, videó

 

A Youtube videóit keresgélve elképesztő mennyiségű videóra akadtam Nápollyal kapcsolatban. Sajnos a videók egy része nemhogy használhatatlan, önmutogató, semmire nem jó vackok. De néhány gyöngyszemre azért ráakadtam. Összefoglaló, látnivalókat bemutató videó nem sok volt, pedig nyelvi problémáim sincsenek. Ezeket találtam használhatónak. Ha tudsz még, kérlek commentbe írdd be.

Zene

Nem is gondoltam volna, hogy ennyi zeneszám, koncert kötődik Nápolyhoz.

Ajánlott éttermek:

1. Antica Pizzeria Port’Alba

2. Pizzeria Fortuna – Közvetlenül a Garibaldi térrel szemben a szoborral!! isteni Pizza, egyszerű kis hely. – nem jutott rá időnk 🙁

3. Sfogliatelle Calde Attanasio UNICA SEDE  – Vico ferrovia n.1/2/3/4 nyitás 06,30 zárás 19,30 – a Garibaldi téren kb 20 sfogliatelle volt, nem sikerült pont ezt megtalálnunk.

4. Trattoria Speranzella

5. Pizzeria Nenella – ne hagyjátok ki, 12 euró a menü – sajnos kihagytuk, nem fért bele az időbe

Búcsú Nápolytól

 

Képek, szövegek forrása változó. Megköszönöm, ha commentben jelzitek, ha valami nem úgy van, vagy információt tudtok még adni.

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Kapcsolódó bejegyzések

One Thought to “Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt”

 1. Nadasi Barbara

  Az 1-es metro nem Piazza Dante es Piscinola kozott jar (az regen volt). Most mar Piazza Garibaldi es Piscinola kozott. Vannak jegykiado automatak.

Leave a Comment