Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Capri madártávlatból

Capri és a nápolyi művészi metróállomások

Az előző cikkemben a Nápolyi látnivalókat gyűjtöttem egy csokorba, azaz, hogy mit nézz meg, ha Nápolyba tévedsz?

hátra maradt

CAPRI – és a híres nápolyi METRÓ megállók

 

hangolódj rá a kirándulásra ezzel a zenével:

 

CAPRI

Gondoltam nézzük már meg az öbölt a tengerről, hajóval. Persze elfelejtettem, hogy nem nyár van, főidény, amikor a kishajók is kirajzanak a vízre. Hát bogarat ültettek a fülembe, hogy Caprira vagy Ischiára menjünk inkább el, komppal, nem nagy cucc. Ennyi időbe beleférne még ez is?

Nos, ha a helikoptert vennénk igénybe biztosan. De mint megtudtam van gyors komp – lassú komp – katamarán. Még a tengeri betegekre is gondol a honlap. Aranyos. A gyors komp menetideje 50 perc. A lassúé 80 perc. A  katamaráné 40 perc. On-line helyjegyes foglalás ITT. DE! Vigyázat: rossz idő esetén még a lassú kompot sem indítják el. Nem érdemes emiatt a jegyet előre megvenni. Viszont a honlapon ellenőrizni kell, hogy melyik kikötőből indul a kiszemelt hajó. És nem árt számítani sorbanállásra a jegypénztárnál. Lehet bankkártyával fizetni.

Nápolyi-öböl déli részén, a Sorrentói-félszigethez közel található CAPRI szigete. Kellemes éghajlatának köszönhetően már a rómaiak korában népszerű üdülőhely volt. A sziget területén két község osztozik: Anacapri és Capri. A számos római kori emlék mellett (Villa Jovis, Augustus király kertjei) fő természeti látnivalója a tengerből kiemelkedő Faraglioni-sziklák, valamint a híres Grotta Azzurra (Kék barlang), ami télen nem látogatható. Capri szigete a mondén világ egyik legdivatosabb nyaralóhelye, a Nápolyba látogató turisták elmaradhatatlan zarándokhelye.

Capri szigetének idegenforgalma 1826-ban kezdődött, amikor híre járt a Kék-barlang (Grotta Azzurra) szépségének. Később a kor híres német romantikusai írásaikkal népszerűsítették a szigetet és népét. A 20. század elején két évig Makszim Gorkij is a sziget lakója volt, ahol Lenin (az emlékművet lefotóztam, a 4. részben láthatod) is felkereste. Az első világháború után a nagy olasz költő, Ada Negri és a svéd író-orvos, Axel Munthe tette írásaival népszerűvé Caprit. Itt élt és dolgozott Hajnal János, a milánói dóm és a római templomok világhírű festője.

Kompokról, funicolareról a következő részben írok, ahogyan a saját képgalériámat is ott mutatom be.

Ha van időd rá feltétlenül ülj fel a Capri libegőre és próbálj meg nem lezuhanni a csodálatos látványtól – ami elképesztő!:

Capri szigete a tenger felől, Olaszország

CapriAnsicht6.jpg

Capri-panorama.jpg

Capri sights terrain.svg

 

 

Híres METRÓ megállók

 

Nem kell minden metrómegállónak úgy kinéznie, mint egy sötét, levegőtlen vakondjáratnak – írja a player.hu. És valóban: a Piazza Garibaldi és Piscinola között húzódó 1-es metróvonal meglepő különlegességeket rejt magában: a megállók igazi művészeti alkotások.

Nápoly Metro_Stazione Duomo_01_Filippo_Cannata_Massimiliano Fuksas

Fény, építészet és művészet, egyedülálló és rendkívüli kapcsolat, olyan társulás, amely képes versengő környezetet teremteni, egyfajta költészet és romantika. Olyan hely, ahol egyedülálló élményt tapasztalhatsz a világban. Nápolyban egy egész földalatti világ fedezhető fel. Az egyik legfontosabb olasz kísérlet: minden állomást egy másik, nemzetközileg elismert építész tervezett, és ezzel egyidejűleg nagyszerű lehetőséget teremtett a városi környezet újjáépítésére, a látás szerint értelmezve.

Garibaldi

Universita

napoli metropolitana università

Toledo

metro napoli toledo

 

Quattro giornate

Metro Napoli

Vanvitelli

stazione metro vanvitelli napoli

 

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt? – 4. rész

Kapcsolódó bejegyzések

Leave a Comment