Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Olaszország - Nápoly - az öböl, a Vezúvval

Hogyan lehet alaposan eltévedni és kilómétereket bolyongani egy dél-olasz városban? Nekünk sikerült.

A két ünnep között gondoltam egyet és lefoglaltam egy Nápolyi utat. Az ötletet a Majomutazó adta, ahol 2 napos utat ajánlottak fillérekért Milánóba (“2 teljes nap Milánó Budapestről szállással, repjeggyel 17.330 Ft-ért!”). Néha olcsóbb repülővel elutazni, mint itthon maradni. Fura. A repjegyről lecsúsztam. Gondoltam, menjünk délebbre. De menjünk, mindenképpen.

Nem cigizek, nem iszom, nincsenek szőrmebundáim, ékszereim, semmi extra szenvedélyem nincs, mégcsak nem is pasizok. Utazni viszont nagyon szeretek. Amikor a repülőgép kerekei elkezdenek gurulni a kifutópályán, hát attól extázisba esem. 4 éves korom óta repülöm a világot keresztbe-kasul.

REPÜLŐ

A repülőtársaság adott volt, a WIZZAIR. De egy héten csak 2 nap repülnek. Hát jó, legyen akkor a csütörtöki indulás, szombati visszaérkezés. Miért is? Megfigyeltem, a szállás jóval drágább, ha hétvége beleesik. Jegyfoglaláskor bejelöltem, hogy Discount Klub tagságival mennénk.  Jegy kifizetésekor levonásra kerül a tagsági díja (9.900 Ft, egy évre szól, 2 főre ad kedvezményt, de csak ha én is az utasok között vagyok – érdemes erre odafigyelni). A diszkont klub tagságról ITT olvashatsz részletesebben. Ha szeretnél számlát kapni a repjegyről a WIZZAIR tök normális, semmi részletet nem részletez, csomagárként adja meg a számla tételét. Ha lekésed a géped, a WIZZAIR-nél jelenleg 100 euró az átfoglalást, de érdemes tájékozódni, mert lehet hogy normál jegyet olcsóbb venni.  No akkor indulás csütörtökön 12h35, visszaindulás szombaton: 14h50.

A két repjegy ára oda-vissza összesen 14 ezer forint volt.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

POGGYÁSZ

Ami a poggyászt illeti, nem árt óvatosnak lenni. Folyamatosan változtatják a fapados légitársaságok. És komolyan veszik. Ha pl. a bőrönd kerekei miatt magasabb a bőröndöd már fizethetsz is pótdíjat, ami nagyon nem kevés. Tehát amikor méricskélsz azt is számold bele. Őket nem érdekli az, hogy “dehát a kerékben nem viszek semmit, nem fér bele újabb bugyi vagy zokni”. Ennyi időre bőven elegendő nekem egy kézipoggyász (ezt mindenki felviheti a fedélzetre, ebbe nagyjából egy laptop, szemüvegtok, pénztárca, szendvicsek és egy-két könyv fér be, klasszikus kis hátizsák 40X30X20 cm).  Ha rendelsz priorityt (ha jól emlékszem kb. 4.400 ft/út) , akkor vihetsz még egy csomit, aminek a mérete 55x40x23 cm. Mi ezt visszafele megvettük, hátha annyi jó cucc lesz, aminek nem bírunk ellenállni, hiszen a barátaink örülnek, hogy legalább egy picit érezhetik Nápoly szelét. 3-4 utazáson a priority plusz költség megtakarítása elegendő egy újabb úthoz. Lehet tehát mérlegre tenni,

sok cucc vagy inkább még egy út?

SZÁLLÁS

A szállásnál kritérium volt, hogy a reptéri busszal különösebb bonyi nélkül elérhető legyen. Ez Nápoly esetében az ALIBUS. Nos két helyen áll meg,  a központi pályaudvarnál, meg a kikötőben. Úgyhogy szállás kipipálva, természetesen reggelivel, a pályaudvarnál. És ismét egy “miért is?”. Nem vagyunk egyformák, én szeretem, ha a pocimat tele tudom tenni finomságokat reggel, nyugodt körülmények között, meleg tejeskávéval … kora délutánig kaja megoldva. Nos itt fogunk megszállni: Piazza Giuseppe Garibaldi 101, scala B, 3 piano., Central Station, Nápoly, 80142. Egyelőre azonnal kaptunk választ minden kérdésünkre, ez jó kezdet. A nápolyi központi pályaudvarnál van, ahol az Alibus megállója is.

INFORMÁCIÓ GYŰJTÉS

Csatlakoztam néhány fészbúúúúúk csoporthoz és tök jó fejekre leltem, mindenki nagyon segítőkész volt. Már tudom, hol kell a reptéren megvennem a BKK jegyet, honnan indul az ALIBUS, hol érdemes pizzát enni, hol rákot (na még az életben nem ettem … ), meg azt is megtudtam, hogy a teljes nápolyi panorámát a Castel Sant’Elmo-ról biza csak akkor láthatom, ha megveszem a belépőt és felcaplatok szépen a tetejére. Persze jött jó sok jótanács a mocsokról, zsebtolvajokról … előbbi nekem nem okoz gondot, 4 évig éltem a Közel-Keleten, utóbbira pedig a dupla bekecs jó megoldás (belső mellény 5 zárt zsebbel és rajta a kabát a kirabolható tiszta és koszos papírzsepikkel, vigyék csak … ).

PROGRAM

Barátnőm reggel telefonált, “na hogy állsz a programmal?” Leginkább sehogy – válaszoltam. Nekirugaszkodtam és mostmár kezd összeállni, magam sem hiszem el.

 1. nap
  o Az On-line checking elvégezve, boarding passok (beszállókártyák) kinyomizva. Ha nem csinálod meg előre online, a reptéren fizethetsz mint a vöcsök.
  o Csütörtök reggel irány a reptér, 12h05-kor zár a kapu, sok teketóriázásra tehát nincs lehetőség. Az “extázis” – azaz gurulás a kifutópályán, kezdődik 12h35-kor. A vasút a Keletitől még csak terv (részletesebben ITT olvashatsz róla), úgyhogy jó bonyi lesz kijutni. Előző, római utunknál még tojáshéjasok voltunk, rendeltünk reptéri shuttlet. Visszafele 2 teljes órán át ültem és vártam, mire kitalálták a rendszerhibát és végre hazavittek. SOHA többet reptéri shuttle (MINIBUD) Budapesten.
  o ALIBUS reptérről 5 euro, elvileg az út 20 perc – fél óra, mivel 90 percig lehet közlekedni a városban még a jeggyel, nosza becsekkolás után sprintelünk is tovább (Andi módra véve a sebességet).
  o Érdemes megvenni még néhány jegyet: 1,6 euro (Integrato ticket), 90 percig arra szállsz, amire akarsz (a siklóra is!).
  o Szálloda elfoglalása. Előre megadtam a szállodának mikor érkezünk és jeleztem, hogy nem igazán van időnk totojgászásra, szeretnénk gyorsan becsekkolni. Egyúttal egyeztettem azt is, hogy a 4 ágyas szobában ugye csak mi leszünk. És ismét egy “miért is?”. Egyik este kétségbeesetten telefonált egy barátom, hogy a gyerkőcök Londonban olyan szálláson foglaltak helyet, ahol a folyosón van a wc, stb. azaz egy diákszállón. Szokásomhoz híven bepánikoltam (ez is olyan Andis). Megszoktam én a feketéket, barnákat, sőt sárgákat is, és semmi gondom velük, multikulti környezetben nőttem fel, de csicsizni jobb szeretek csak ismerőssel egy szobában.
  o Ha épp nem fog zuhogni az eső, az első menetjegyünkkel irány a Castel Sant’Elmo. Már nagyon várom. Rengeteg videót végignéztem Nápolyról. Innen az egész város látszik 360 fokban.
  o Utána jöhet a Capodimonte képtár. Lehet ott bámészkodni sötétedésig.
  o Este természetesen nem nylonszatyros párizsis kenyér, hanem – tessék kérem nem irigykedni – olasz kaja.
 2. nap
  o Most nagyon úgy tűnik nem ússzuk meg azt hogy átszambázzunk Caprira.
  o Délután Centro Storico, benne : Cappella Sansevero – Dóm/San gennaro – Santa Chiara – Gesú Nuovo – Napoli Sottarrenea
 3. nap
  o Villa Communale, búcsú Nápolytól a Castel dell’Ovo (Tojásvár)-n

A program összeállításánál volt 1-2 kritérium, TODO.

Az egyik a Capodimonte-i képtár, a kísérőm kedvéért. A másik a Castel Sant’Elmo, az én kedvemért. Van egy kedvezmény: One-price ticket for Museo Nazionale di Capodimonte, Certosa e Museo di San Martino, Castel Sant’Elmo, Villa Pignatelli: full price € 10.00, duration 2 days, one entrance in each site.

Amikor ezeket a sorokat írom itt, Zuglóban, szakad a hó. Gyönyörű látvány. De én szeretem a változatosságot. Úgyhogy hamarosan spuri a reptérre.

A következő részben közreadom a “megnézendők listáját”. A harmadik részben Capriról és a metróállomásokról írok. A negyedik részben pedig a “tanulságokat” – hazajövetelünk után.

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt? – 2. rész

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt? – 3. rész

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt? – 4. rész

Kapcsolódó bejegyzések

Leave a Comment