A vita jó dolog

okossagok 1 post header comp

A képen a következők lehetnek: 1 személy, közeliHűvös Ágnes engedélyével:

[TALÁLJ JÓ SZÖVETSÉGESEKET]

Tegnap volt egy-két segítségkérő poszt, amit sokan kommenteltetek. A kommentekben találtam néhány olyan mondatot, amire így szeretnék reagálni, mert a sokéves gyakorlat azt súgja, hogy érdemes másképp szemlélni ezeket.

A LEGJOBB LÉPÉS

Minden előtt egy hittétel: a legjobb, amit tehetsz egy-egy bizonytalan pillanatban, hogy segítséget kérsz. Például írsz egy posztot, beszélsz egy baráttal, bevonsz egy tanácsadót. Vállalkozóként, menedzserként végtelenül magányosak vagyunk a döntéseinkben, helyzeteinkben. Ne maradjatok egyedül. Az eredeti poszt csodálatos, fontos lépés volt.

“NINCS OLYAN, HOGY TÁMOGATÁS NÉLKÜL MARADSZ”

Szerintem: Dehogynem. Amikor valaki azt éli meg, hogy támogatás nélkül maradt, akkor az úgy van. Nem vitatkozhatunk valakinek az érzéseivel – még az is lehet, hogy ott van körülötte a támogatás, de “nem jut be” a szívéig, gondolataiig. Szélsőséges esetben (láttam már ilyet is) valóban nincs támogatás. De abban a pillanatban, hogy valaki támogatást kér, biztosíthatjuk afelől, hogy itt vagyunk neki. A támogatás ott születik meg. Ez a csoport nagyon erős támogató közeg.

“CSAK OLYANNAK MONDD EL, AKI TÁMOGAT, mert elbátortalanítanak vagy ellopják az ötletet”

Szerintem: A kritika jó. Rámutat két dologra: jó esetben az ötletem gyengeségeire, nehezebb esetben arra az érzelmi gyengeségre, hogy szembe tudok-e nézni negatív hatásokkal. Igenis kérjetek visszajelzést a huhogóktól. Ne válaszoljatok, csak hallgassátok végig. Van benne igazság? Valós ez a veszély?…
Az fontos, hogy olyanokkal beszéljetek, akiben bíztok. De az ötletet ne féltsétek. Erről sokat blogol rengeteg tanácsadó, mi is korábban sokat írtunk. Ha az ötletedet könnyű megvalósítani nélküled, akkor az indulás _után_ úgyis jön egy tőkeerős versenytárs. Általában nem az ötletet érdemes elvinni, hanem a piacot. Nem véletlen, hogy ennek a csoportnak is megjelentek versenytársai (amit itteni tagok alapítottak). Az “ötletlopás” egy kezelhető dolog, ne féljetek tőle.

“HA SZAKEMBER BIZTAT, CSINÁLD MEG”

Szerintem: ez egy trükkös darab 🙂 Két dolognak kell erősnek lennie: neked és a vállalkozásodnak. Kétféle szakember kell, ha egyikben sem vagy biztos. Soha ne elégedj meg egyféle nézőponttal. Kliensként fontos, hogy átlásd: egy nagyszerű gázszerelő, hamár ott van, esetleg megjavítja a villanytűzhelyt, de nem biztos, hogy ezt felelősen tette.
(Coach kollégák, ne haragudjatok meg rám, de nektek nem feladatotok az üzleti stratégia vizsgálata. Ahogy nekünk is csak annyi a feladatunk, hogy a magában bizonytalan vezetőt jó coach-hoz küldjük, úgy egy bizonytalan üzleti ötlet meg inkább a mi asztalunk.)

NE VITATKOZZUNK

Végül még egy megjegyzés:
többször olvastam itt, hogy valaki csak privátban osztja meg a tapasztalatait és a gondolatait, mert “nem akar vitát” vagy “nem akar senkit megbántani”. Ha jól fogalmaztam, akkor nem bántottam senkit – ez az én felelősségem. Ha mégis megbántok valakit és ezt jelzi, akkor ezt ott és akkor kezeljük. A vita ellenben jó dolog. Ha valaki sértetten vitat, azt általában veszekedésnek hívják, és tényleg vacak dolog :/ A vita viszont az egyetlen út, hogy a gondolkodásunk közeledjen egymáshoz. Közben a felek egymás iránt lehetnek tisztelettel és szeretettel, hiszen nem egymást támadják, csak egy-egy gondolatot járnak körül. A vitát a nagy egyetemeken tanítják évezredek óta, versenyeket rendeznek és módszertanokat vezetnek be. Ezt érdemes megfontolni.

Gyertek, vitatkozzunk 🙂

#hosszabbszösszenet #avitajódolog

Kapcsolódó bejegyzések

Leave a Comment